Zuid-Afrika


DAG 1

Zondag 2 augustus 2015.
Rondreis door Zuid-Afrika
Waarom je voor intercontentinale vluchten 3 uur van te voren op de luchthaven moet zijn is me niet helemaal duidelijk, maar zoals het een goed burger betaamt zijn we dat. De bagage afgegeven, en nu maar hopen dat dit goed gaat. Rond 10 uur zitten we in het vliegtuig, prima plekken, en Richard kan ook nog goed naar buiten kijken. Rond half 11 stijgen we op, voor een vlucht van ruim 10 uur naar Johannesburg. We kijken wat films, krijgen regelmatig wat te eten en te drinken. Zo komen we de tijd wel door. Richard verbaast zich over de hoeveelheid zand waar we overheen vliegen, ongeveer 3 uur lang alleen maar zand…… Rond 21 uur zet de piloot het toestel aan de grond en gaan we op naar de douane voor een stempel in ons paspoort. Hier begint de Afrikaanse relaxheid, we besluiten geen haast meer te hebben deze komende 2 weken in ieder geval. Uiteindelijk de koffers van de band gepakt en op naar de meneer met onze naam op het briefje. Helaas zagen we deze niet…. Dan maar even proberen geld te pinnen, maar dat lukte niet. Dan komt dat vast later wel. Gelukkig kwam er op een gegeven moment een jongeman aan met onze naam op het briefje. Hij heeft ons naar de lodge gebracht. Wat opvalt zijn de hekken die overal omheen staan met prikkeldraad. De kamer is erg mooi, ruim en netjes. Er ligt zelfs een roos op het bed. Nog even iets gedronken en afgesproken om morgen een tour te gaan doen. Het bed is wel een beetje kort, maar uiteindelijk zijn we toch moe genoeg om in slaap te vallen.

DAG 2

Maandag 3 augustus 2015.
De wekker gaat om half 8, even douchen en op naar het ontbijt. Hier worden we welkom geheten door de chef, ze vraagt ons wat we willen eten. We kiezen allebei voor een omelet, Richard met kaas en tomaat, en Jose met kip en tomaat. Daarnaast genieten we van het verse fruit en hoe netjes alles eruit ziet. Om 9 uur worden we opgehaald door de gids van vandaag. Hij rijdt ons eerst naar Johannesburg om te kunnen pinnen. Dit winkelcentrum zag er erg luxe uit, met allerlei winkels van grote merken zoals Timberland en Apple. Nadat we eindelijk geld op zak hadden zijn we doorgereden naar het apartheidmuseum. Met de gids afgesproken dat we bellen als we klaar zijn, want we hebben gelezen dat je je hier lang kunt vermaken. Er zijn 2 manieren om binnen te komen, door de ingang van de blankies, of de niet blankies. Goed begin. Het museum is erg indrukwekkend, om alles zo te bekijken. Wat doen mensen elkaar toch aan? Er is ook een speciale vleugel ingericht over het leven van Nelson Mandela, interessant om te lezen en te zien. Na ongeveer 3 uur hebben we het allemaal gezien en gaan we op weg naar Soweto. De wijk welke is ontstaan in de apartheid, om de mensen in ieder geval een plek te geven om te leven vlakbij de stad. Zoals de reisgids al schrijft is het bijzonder dat dit nu een toeristische attractie is. We zien de hutjes waar de mensen in wonen, en worden plaatsvervangend verdrietig. Wat een armoede. Terwijl we ons ook realiseren dat de mensen hier deze armoede misschien wel anders ervaren als dat wij dat doen met onze westerse bril op. We hebben een katholieke kerk bezocht met een mini tentoonstelling over Soweto. Hierna een ronde gelopen door het centrum. De scholen gingen net uit, en alle kinderen in uniform op straat. Veel met een tablet, dus er is hier ook sprake van digitaal onderwijs. Nog even over de markt gelopen en daarna terug naar de lodge. Zoveel indrukken gekregen, dat we er moe van waren. Maarja, op 800 meter ligt een cache, en die moeten we natuurlijk even meepikken. Dus nog een aardige wandeling voor de boeg, wat later bleek voor niets, want hij lag er niet. Bij thuiskomst was het al aardig afgekoeld, dus trui aan. Het avond eten was erg lekker bij Jose, een steak. Richard had spareribs, maar die botjes zaten zo verdeeld dat het lastig eten was. Hierna vroeg onder de wol en op het elektrische dekentje.DAG 3

Dinsdag 4 augustus.
De wekker staat om half 6, 6 uur aan het ontbijt. Dat is best vroeg. Maar we hebben dan ook een lange dag voor de boeg, vandaag gaan we richting Hoedspruit. Om half 7 klaar voor vertrek, helaas alleen geen taxi. Uiteindelijk heeft de manager Peter ge contact, en hij gaf aan er om 10 uur te zijn Dat was even een tegenvaller, maar dan maar wachten. Om 9 uur kwam Rich, de chauffeur om ons op te halen. Hij had er lekker de vaart in. We hebben 1 keer gestopt voor koffie en daar onze eerste neushoorns gespot. Het was bij een soort dierenpark. Ook liepen er zebra's en impala's. Rond 15 uur kwamen we aan bij ons onderkomen voor deze week, de lodge van Cheetah inn. We werden hartelijk welkom geheten door Peter, Matthieu en diverse andere gasten. Het hutje waar we in slapen is echt erg leuk, genoeg ruimte voor de tassen, laptop en fotospullen. Zelfs nog een eigen badkamer. De andere gasten die hier verblijven hebben allemaal hun eigen programma. Wij hebben ons programma gekregen met daarbij de tijden dat we vertrekken. Dat is wel een handig overzicht. We blijven de eerste week hier, en doen dagelijks uitstapjes. De 2e week is de reisweek, en dan gaan we nog veel meer andere dingen zien. Er schijnen zondag nog 2 mensen aan te komen die ook de rondreis gaan doen, dus we gaan met z'n vieren en Peter als gids. Verder vandaag een beetje gekletst met de andere gasten, en vooral geluisterd naar hun ervaringen. Zij hebben waanzinnig veel dieren gezien op de verschillende trips. Hoop dat wij dat ook krijgen te zien. Voor het avondeten is er bbq, met daarbij brood en salade. Het smaakt allemaal prima. Er is een tafel gemaakt voor voer voor de dieren, en wat er over is gaat daarop. Nu het avond is komen er dieren op de tafel af. We zien 2 honingdassen, en Richard heeft ze goed op de foto kunnen zetten. Deze schijnen best bijzonder te zijn, dus helemaal leuk dat we die nu al hebben gezien. Richard staat nu nog buiten om de sterren te fotograferen, dan is hij nog wel even bezig, want dat zijn er een heleboel.
Morgen op stap, dus nu lekker slapen.

DAG 4

Woensdag 5 augustus.
Vanmorgen rond 8 uur op, na een ontbijtje van geroosterd brood en yoghurt met vers fruit even lekker op de lodge ons vermaakt. Rond 12 uur zijn we op weg gegaan naar het HESC. Het opvangcentrum voor Cheeta's. Eerst nog een lekker bakkie cappuccino gedronken en toen begonnen met een film over waarom het zo belangrijk is dat deze organisatie bestaat. Hierna mochten we in de jeeps, we zaten samen op een bankje en de fototas kreeg een plek tussen ons in. We stopten vrijwel direct bij de neushoorns, met een schaap als surrogaatmoeder. Ze waren erg dichtbij en dus ook goed op de foto gezet. Hierna richting een bepaalde vogelsoort welke uit dreigt te sterven, met een rode blaasbalg. Vlakbij was het restaurant voor de gieren en andere dieren. Daar lagen alle botten, het rook er niet echt fris. Vervolgens leeuwen gezien welke uit de dierentuin kwamen, en daarna naar de cheeta's. De gids had er een verhaaltje bij dat ze nog terug gezet worden als ze ongeveer 4 jaar zijn, maar Heike zegt dat dit niet gaat gebeuren. Eenmaal in mensenhanden kan een dier niet terug. De tour was leuk om te doen, maar het dubbele gevoel bleef. Uiteindelijk lekker een hamburger als lunch gegeten en kaarten voor de kinderen gekocht. Bij thuiskomst lekker gerelaxt, en avond gegeten. Heerlijke pompoenensoep, rijst met kip en groenten en saroma aardbeien toe. Als avondprogramma een nightdrive, dus in het donker met een zoeklicht dieren spotten. Het was erg tof om te doen, zeker omdat we in zo'n open safari auto zaten, en dus lekker hoog. We zagen impala's, gnoe, zebra, waterbok, bushbaby en 2 jakhalzen. Maar die laatsten konden wij niet goed ontdekken maar de ranger wel. Hij heeft de auto wel 6 keer verzet zodat wij het ook zouden zien. De dieren waren een beetje lui en bleven liggen…. Na ongeveer 1,5 uur waren we weer terug op de lodge. Het was een hele leuke belevenis. Nog even bij het vuur gezeten en daarna snel naar bed.

DAG 5

Donderdag 6 augustus.
Rond 8 uur ontbijten om rond 8.45 op weg te gaan. Vandaag gaan we met Peter de panorama route rijden. Dit is een route van ongeveer 300 km langs allerlei hoogtepunten in de omgeving van de drakenbergen. Onderweg heeft Peter een heleboel vertelt over de geschiedenis van Zuid Afrika, de politiek en de organisatie van het land. Is toch wel fijn om niet alles te hoeven lezen, maar ook gewoon lekker kunnen luisteren. Op een gegeven moment zijn we bij straatwinkeltjes gestopt. De dames die hier werken moeten het geld voor het hele dorp bij elkaar verdienen. Richard en ik werden direct door 2 verschillende dames meegenomen een winkeltje in. Ze verkochten mooie spullen, houten schalen, houten en stenen dieren, maskers, sieraden etc. Uiteindelijk heeft Richard een stenen beeldje van een luipaard gekocht en Jose 3 armbandjes. We gaan ervan uit dat de dames de hele week kunnen eten van onze aankoop, want afdingen kunnen we niet zo heel goed☺ De eerste stop was bij de Blyderiver met de 3 rondavels. Er zijn ook veel ronde huisjes in Afrika, zodat de kwade geesten niet in de hoek kunnen staan. Op deze plek hebben we ook onze eerste, en wellicht ook direct laatste, geocache gevonden in Z-A. We hadden al wat andere pogingen gedaan, maar die liepen steeds op niets uit. Nu gelukkig een nieuw landje rood. Na deze canyon zijn we doorgereden naar de Burks Luck Potholes. Deze zijn op de kruising van de rivier de Blyde en de Treur. Het was een mooi gezicht. De stenen zo uitgesleten, met verschillende kleuren. Richard heeft hier een mooi dier gefotografeerd, we denken een hagedis, maar moeten het nog even nazoeken in het boek. De volgende stop was de Berlin waterval. Eerlijk is eerlijk, ik heb wel eens mooiere watervallen gezien, maar het uitzicht was prachtig. Door het water was dit juist een groene omgeving dan waar we tot nu toe doorheen gereden waren. Hierna doorgereden naar Gods Window, een uitzichtspunt over het dal, waarbij je bij helder weer tot aan het Kruger kan kijken. Maar het was bij ons een beetje heiig, maar alsnog was het een prima plek om even te stoppen. Vervolgens zijn we doorgereden naar Graskop om hier de plaatselijke lekkernij te eten, pannenkoek. De zaak zat afgeladen vol, en de keuze was divers. Er waren echte Afrikaanse pannenkoeken, met bv biltong. Richard heeft voor de champignon, kip en cashewnootjes gekozen , en Jose voor de lemon-pie. Deze vielen beiden goed in de smaak. In het plaatselijke souvenierswinkeltje nog een t-shirt gekocht en snel de auto weer in richting de lodge. Rond 16.45 waren we weer thuis. Het was een lange rit, maar zeker de moeite waard. Bij thuiskomst ging de stroom er voor 2 uur af en hebben we lekker bij het haardvuur gezeten. Als avondeten kregen we een half brood, uitgehold en opgevuld met vlees, groenten en aardappels. Het was erg smakelijk! Na de banaan royaal lekker douchen en naar bed Richard heeft nog wat foto's gemaakt. Morgen rangerday.

DAG 6

Vrijdag 7 augustus.
Vanmorgen werden we opgehaald door Elardus voor de rangerday. Hij gaat ons vandaag leren om een echte ranger te zijn. We zijn benieuwd. Vrij vlak na het vertrek zien we een struisvogel, welke zo verklaart Elardus op zoek is naar een goede plek voor een nest. Zowel de man als de vrouw broeden op de eieren, ze wisselen elkaar af. Helaas was deze struisvogel te snel voor ons, en kregen we haar niet goed op de foto. De hekken om het park zijn goed beveiligd met 8000 Volt. Dit is om de dieren van de andere kant buiten te houden, of eigenlijk om de dieren niet weg te laten lopen. Het park naast ons is een zg big five park, en de olifanten en leeuwen kunnen de dieren aan onze zijde opeten. En het park is niet groot genoeg om deze dieren genoeg bewegingsvrijheid te geven. Maar we kunnen wel door de hekken heenkijken, dus mocht er iets lopen kunnen we er wel van genieten. Na de uitleg over het hek zijn we naar het water gegaan. Elardus heeft uitgelegd hoe hij heeft beredeneert waar er water in de grond zit. Het heeft te maken met de grond eromheen. Als er stenen uit de grond groeien, en dan met name kwarts, dan is daar water dichtbij. Op 140 meter diepte is er een waterbron aangeboord, waar de lodge nu water uit krijgt. Omdat het winter is hebben de dieren niet veel drinkplekken meer, maat er is een waterstroom aangelegd om de dieren in ieder geval de winter door te helpen.. Naar het volgende punt rijdend kwamen we lang een groepje van 3 giraffen. Hier zijn we uitgestapt en hebben we van dichtbij foto's kunnen nemen. Die dieren zijn echt lang, en kijken je aan met zo'n blik van, ja, ik wil jou ook wel even bekijken, dus dat levert leuke foto's op . dit was echt een leuke ervaring. Hierna heeft Elardus het een en ander uitgelegd over het behoud van het park. Hoe ze dieren vangen om te ruilen, en hoe ze de bomen goed houden qua lichtinval etc. Hierna een stop bij een groepje zebra's, zijn toch ook leuke beesten om op de foto te zetten. Vervolgens hebben we de auto geparkeerd en zijn we naar het aloë vera park gelopen. We krijgen natuurlijke zonbescherming op onze huid en zien er vervolgens uit als een sinaasappel. We krijgen nog uitleg over andere planten, wat erg leuk is om te horen. We hebben een poosje rondgelopen en bushtoiletpapier gevonden. Uiteindelijk zijn we beland bij een picknickplek, waar we zelf hout moesten sprokkelen om het vuur aan te maken. Dit is ons goed gelukt en vervolgens heeft Elardus lekkere worstjes gebraden. Na deze picknick zijn we terug gereden naar de lodge. Het was een erg leuke dag. S 'avonds bbq en bij het vuur gezeten, maar niet te lang, want morgen vroeg op.DAG 7

Zaterdag 8 augustus.
De wekker gaat om 4.45, en we springen uit bed. Vandaag staat het Krugerpark op de agenda, en daar willen we geen seconde van missen. Na een snelle banaan en een halve bak koffie gaan we met de safari auto op pad. Het is nog erg koud buiten en de auto wordt helemaal afgesloten met plastic, en we krijgen allemaal een dekentje. Het is ongeveer een uurtje rijden naar Kruger, de moeder van Elardus is er vandaag ook bij. Bij aankomst tekenen we een papier voor eigen risico, en dan gaan we echt het park in. We zien direct al een hyena oversteken, en later nog een groep hyena's welke een stuk vlees meeslepen. We stellen het ontbijt nog even uit. Vervolgens rijden we langs bavianen met jonkies, echt superschattig om te zien. Je zou bijna de auto uitstappen, maar dat is niet helemaal veilig. Hierna stoppen we bij een waterplaats met enorm veel impala's en gnoes. Maar met wat beter kijken zien we 2 leeuwinnen en een leeuw. De leeuwinnen zijn slecht vruchtbaar, en daarom heeft de leeuw voor ongeveer 3 dagen elke 20 minuten seks, om haar te bevruchten. De daad duurt welgeteld 5 seconden en dan is het alweer klaar. We hebben het 3 keer gezien in de tijd dat we daar stonden. Misschien levert het nieuwe welpjes op. In het water, nou eigenlijk de blubberpoel, lag een nijlpaard met kleintje en op de kant een krokodil. Die hebben allebei niet bewogen. We stellen het ontbijt nog even uit. Vervolgens zien we heel veel impala's, gnoes, koedoes, waterbokken, giraffen, zebra's en olifanten. Uiteindelijk zijn we rond half 11 bij de ontbijtplek. Er zijn mensen aan het braaien, en je hebt goed uitzicht over de vlakte. Het eten ging er goed in. Na het ontbijt zijn we verder gereden, de omgeving is afwisselend, en het speuren naar de dieren echt leuk. Op een gegeven moment kwamen we een kudde buffels tegen, zo enorm veel. En wat zijn deze beesten mooi gemaakt, met die helm op hun hoofd. Tijdens de lunch kwamen we Henneke tegen, de collega van Jose, wat onwijs leuk. Daar ook een kaart gekocht met alle namen van de dieren, zodat we straks bij de foto ook de juiste naam kunnen zetten. We zien nog olifanten met jonkies, echt superleuk. Uiteindelijk moet Elardus heel hard rijden om op tijd bij het hek te zijn. Als je te laat bent krijg je een boete en met nog meer pech moet je je toegangsbewijs inleveren en dan mag je niet meer als ranger aan het werk in het park. We redden het net, gelukkig. Elardus pakt de auto weer in, en met genoeg warmte rijden we terug naar de lodge. We eten vanavond echt Hollandse pot, aardappelpuree, bloemkool + broccoli en een gehaktbal. Het smaakt ons prima. We willen nog opblijven voor het stekelvarken, welke elke avond rond 1 uur komt, maar dat is echt te laat. Naar bed en slapen.

DAG 8

Zondag 9 augustus.
Vandaag redelijk uit kunnen slapen want we gaan op townshiptour. Na het ontbijt vertrekken we rond half 10 van de lodge. Acornhoek is hier redelijk in de buurt en Mesia vertelt ons veel over het leven daar. Er leven ongeveer 43.000 mensen, waarbij er veel armoede is. Het bijzondere is wel dat er ook duurdere winkels en bv een KFC is, maar dus ook veel dames die hun spullen verkopen op straat. De dames worden geactiveerd om in hun eigen behoeften te voorzien en niet afhankelijk te zijn van een man. Er is een project waarbij vrouwen een eigen winkeltje kunne beginnen, en daar instructie en geld voor krijgen om dit op te starten. Het is jammer om te zien dat weinig vrouwen iets anders kiezen dan dat wat er al is, en op die manier dus niet veel kansen hebben om iets te verdienen. We hebben een wandeling gemaakt door het centrum, en daarna naar de kerk gegaan. We hebben kleertjes meegenomen om aan mensen te geven, en Mesia heeft met de kerkleiding besproken voor die het echt zou helpen. Vervolgens zijn wij geïntroduceerd en stonden er 5 moeders met kindjes op een rij. Vervolgens mocht Jose zeggen welk kind welk shirtje mocht hebben. Voor de baby's hadden we rompertjes bij ons, maar er was maar 1 baby, dus die heeft een flinke voorraad gekregen. Het voelde toch wel een beetje ongemakkelijk, maar de mensen waren wel dankbaar. Uiteindelijk mochten we nog iets zeggen, maar ze zouden ons niet verstaan en Mesia zou het dan vertalen. We hebben haar iets laten zeggen. Na de dans en de schriftlezing zijn we verder gegaan. We zijn op bezoek geweest bij een oude oma van 86 jaar, waarvan 6 van haar 7 kinderen zijn overleden. Haar dochter en kleinkinderen wonen bij haar. Ze heeft een redelijk stuk grond waar ze haar eigen groeten en fruit op verbouwd. Helaas dit jaar waren de aardappels niet gelukt door de droogte. Het huis is van steen, met voor de verschillende kinderen 3 aparte ruimtes. Er is een soort binnenplaats om de kamers heen, en een golfborden dak wat nog niet af is, omdat er nog geen geld is. Er waren wat grotere jongens met een soort plastic stroken rokjes aan. Die kwamen uit de bush, er was besnijdenisfeest, waarbij de jongens in het bos verbleven met veel Afrikaans bier en weinig slaap. Het bier is gemaakt van maismeel en gist. Het zag er niet erg aantrekkelijk uit, maar zij werden er wel vrolijk van. Na de oma wat geld te hebben gegeven, wat blijkt wel gebruikelijk te zijn, zijn we naar de supermarkt gereden om wat te eten te halen. De supermarkt is groot en voorziet in alle producten die je nodig hebt. Toch bijzonder dat veel mensen hier niet kunnen winkelen, of in ieder geval alleen het hoognodige kunnen kopen. Maar eerlijk is eerlijk, in Nederland hebben we ook mensen die alleen maar het broodnodige kunnen kopen. Hierna zijn we naar een ander punt gereden waar we het gehele dorp konden overzien. Echt zover als je kunt kijken kleine huisjes. De mensen hier kunnen op prepaid basis stroom kopen, en elk huisje heeft een waterleiding. Het toilet staat ergens op het eigen terrein, maar wel in een uithoek. 's Nachts wordt er geplast op teiltjes die dan de volgende ochtend naar het toilet worden gebracht. De mensen lijken over het algemeen tevreden en gelukkig met hun bezigheden, alhoewel het wel doorbikkelen is om hier te overleven. Mesia ondersteunt een meisje uit het gezin van oma, zodat zij naar private school kan. Mesia haar werk is kinderen selecteren welke goed gemotiveerd zijn om een opleiding te volgen, zij mogen dan naar een private school. De andere kinderen verblijven op public school met zo'n 60 kinderen per klas. Dan moet je wel van goede huize komen wil je wat opsteken. Fijn dat er kansen worden gecreëerd voor kinderen met potentie.

Bij thuiskomst op de lodge begonnen met alle indrukken even te laten bezinken, maar dat zijn er teveel. Na het avondeten nog een poos bij het vuur gezeten, in de hoop dat het stekelvarken nog langs zou komen, maar die helaas niet gezien. Wel een groepje zebra's en verschillende honingdassen. Na t douchen op bed, en morgen verder reizen. Ben benieuwd!

DAG 9

Maandag 10 augustus.
Vanmorgen rustig aan gedaan op de lodge. Wel alle spullen ingepakt, want we beginnen vandaag met de rondreis. In de ochtend ons nog goed vermaakt met het kijken en fotograferen van de apen in de achtertuin. Het waren er een heleboel. Na het middaguur gingen we op weg. Dit omdat er ook veel vrachtverkeer is, en we natuurlijk geen zin hebben in file rijden. Onze bestemming voor vandaag is Barbeton. Een stadje waar het eerste goud gevonden is. De rit gaat prima. Rond half 6 zijn we er, frissen we ons op en gaan we uit eten in de plaatselijke kroeg. Er staat een motor middenin de ruimte en er hangen 2 klanten aan de bar. Gelukkig serveren ze er lekker eten, en het plaatje klopt wel. Daarna nog even naar een cache gelopen en toen snel op bed.

DAG 10

Dinsdag 11 augustus.
Rond 7.45 up en running voor het ontbijt. Peter zou wat halen maar de winkel is nog dicht. We rijden met elkaar naar Wimpy's om daar te ontbijten. Is een soort mac Donald, maar dan ook gelukkig met een fruit-yoghurt ontbijt. Hierna vervolgen we onze weg naar st Lucia. De reis gaat prima totdat zo'n 140 km voor de eindstreep een achterband besloot ermee op te houden. De auto leek in een slip te komen, maar Peter zette hem keurig aan de kant. Binnen 10 minuten zat het thuiskomertje erop, en konden we verder, weliswaar is een slakkentempo… Maar rond 17 uur waren we dan op de plaats van bestemming. Je moet hier 's avonds oppassen voor Hippo's, want die lopen door de stad. Ze hebben hier winkeltjes en heel veel Nederlanders. Overal om je heen hoor je ze, dat waren we niet meer echt gewend. De winkeltjes zijn erg leuk en we kopen allebei t shirts. Hierna een hapje gegeten bij de plaatselijk Italiaan, smaakte prima! Daarna moe naar bed en slapen maar!

DAG 11

Woensdag 12 augustus.
Richard is vroeg wakker en trekt er op uit met zijn camera. Rond 7.30 is ook Jose uit bed en gaan we aan het ontbijt. Het ziet er erg lekker uit en smaakt ook goed. Yoghurt met fruit en een omelet, een lekkere combi☺ De boottocht is om 12 uur, dus voor die tijd lopen we naar het strand om de nijlpaarden en krokodillen te bekijken. Ze liggen er echt en bewegen ook nog. Jose vindt het wel een beetje spannend, maar Richard ziet alles door zijn lens en gaat erop af. De kleine nijlpaarden spelen in het water, waarbij ze vooral hun bek wijd open doen. Dat ziet er erg leuk uit. Rond 11 uur lopen we terug naar het dorp, is toch gauw 30 minuten lopen. We stappen op de boot voor een tocht over de rivier met crocs en hippos. We zien ze al vrij snel, maar door het tijdstip liggen ze bijna allemaal te dutten. Vooral de grotere nijlpaarden komen niet in beweging. De krokodil nog wel, en die heeft Richard dan ook mooi vast kunnen leggen. Na deze tocht van 2 uur, aan de koffie. Helaas is er geen mogelijkheid om een sunsetdrive te doen, omdat we maar samen zijn. We besluiten wat eten te kopen en weer naar het strand te lopen. Dit keer over een andere weg. De Indische oceaan is echt wel gaaf om te zien, de golven zijn enorm en er wordt flink gevist, maar nog niets binnen gehaald. Bij de plek van vanmorgen eten we ons broodje op en maken we nog foto's. Hier spelen de nijlpaarden gelukkig nog wel. Ook zien we op de camping naast de zee een soort magnoesten lopen, ook deze worden vastgelegd. We besluiten terug te gaan naar het hotel, weer ruim 30 minuten lopen…. Richard steekt op een gegeven moment zijn hand op en we mogen instappen in zo'n gave jeep achtige auto met 2 stoeltjes boven/buiten. Deze man zet ons voor het hotel af, wat een luxe en geluk. Even douchen en op naar het avondeten. Vanavond eten we vis, wat prima smaakt. Ook nog even wifi op het terras om wat foto's door te sturen. Morgen om 6 uur op drive, dus nu snel slapen.

DAG 12

Donderdag 13 augustus.
Half 6 de wekker en snel uit bed. Aankleden, tas mee en instappen maar. David rijdt ons vandaag naar Isomangolisa als prive host/ranger. Het is ongeveer 5 minuten rijden en dan zijn we bij het park. Het is een park wat op de erfgoedlijst van Unesco staat, maar geen zg big 5 park. We hoeven vandaag dus niet uit te kijken naar leeuwen en olifanten. We stoppen bij een uitzichtpunt en klimmen omhoog. David maakt ondertussen het ontbijt klaar. Lekker vers fruit, koffie met Amarula, een soort koek/crackers, en yoghurt. Goed verzorgd dus. Het park is veel minder druk met grote dieren in vergelijking met het Kruger, maar het is wel erg groen. Dit komt omdat het een soort moerassige grond heeft. We staan regelmatig een poosje stil op bepaalde plekken om te kijken of er dieren naar ons toekomen, maar dat is niet zo vaak het geval. Opeens zien we in de verte een neushoorn, en na even goed kijken met de verrekijker zien we dat het een zwarte neushoorn is. Deze komt minder vaak voor dan een grijze, dus dat is dan wel weer leuk dat we die zien. Helaas besluit de neushoorn de andere kant op te lopen, en raken we het zicht kwijt. Vervolgens zien we koedoes, rode duikers, eekhoorns, arenden, gnoes en buffels. We zijn naar Cape Vidal gereden, dat is het strand van dit park. Een heerlijk warme zeewind kwam ons tegemoet, en flinke golven door de wind. De golven brachten ook allemaal visjes op het strand, welke zodra de vloedlijn zich terugtrok bleven liggen. De visjes gingen dus binnen no-time dood. De vogels hadden er steeds een goede maaltijd aan, en Richard leuke fotomomenten. Na ongeveer een half uurtje op het strand te hebben gezeten zijn we verder gereden naar de lunchplek. Een braaiplaats bij de rocks. David zorgde voor het vuur en wij zijn naar het strand gelopen. Een prachtig uitzicht daar met allerlei flinke stenen in het water waar het water mooi op kletst. Ook zagen we diverse flinke krabben welke Richard op de foto heeft gezet. Helaas moesten we al vrij snel terug voor het eten, maar eenmaal bij de braaiplaats was dat ook weer leuk. We aten boerenworst en nog een stukje vlees, en verschillende salades. Na het eten inladen was het alweer tijd om naar de uitgang te rijden, onderweg nog wat buffels, zebra's en gnoes gezien. Het was een goed verzorgende en leuke drive. Later die middag nog even het dorpje in voor wat souvenirs en gegeten bij de Italiaan. Morgen om 7 uur aan t ontbijt en dan op weg naar de golden mountains.

DAG 13

Vrijdag 14 augustus.
Na een lekker ontbijtje in st Lucia rijden we richting centraal Drakensbergen. Hier bevindt zich het nationale park golden mountains. De reis gaat erg voorspoedig en rond 14 uur zijn we op het resort in de buurt waar we 2 nachten verblijven. Het is heerlijk weer en het uitzicht is echt super mooi. Richard pakt zijn camera en Jose haar boek. We vermaken ons prima deze middag. Het huisje is erg mooi en ruim opgezet. Alleen van binnen wel wat koud, maar dat was ons al voorspeld. Het avondeten kan in het restaurant en dat was meer dan prima. Heerlijke kip gegeten. 's Avonds maakt Richard nog wat mooie foto's van de heldere sterrenhemel met de melkweg en het zuiderkruis en Jose gaat lekker in bad. Prima bed met lekkere warme dekens.

DAG 14

Zaterdag 15 augustus.
Rond 8 uur heerlijk in de zon ontbeten. Daarna in de auto gestapt en naar de golden mountains gereden. Het uitzicht is echt prachtig. Helaas wel wat bewolking, dus we kunnen niet heel ver kijken, maar wat we zien, ziet er mooi uit We stoppen regelmatig om foto's te maken en te genieten van het uitzicht. Op een gegeven moment zaten we op 2100 meter, en dat was wel te voelen. De wind was gelukkig nog redelijk warm, maar het koelde toch aardig af. We zijn gestopt in het dorpje Clarens, vrij toeristisch, maar wel leuk om even te winkelen. Het cachen wilde niet zo vlotten, maar we hebben ons goed vermaakt. De terugweg was ook prachtig, nu ook nog 2 soort binnenweggetjes gereden welke ons naar mooie uitzichtpunten bracht. Het was zeker de moeite waard om hier te rijden, te stoppen en te genieten van deze bijzondere plek. Ons laatste avondmaal in het restaurant smaakte ook weer prima. Richard maakte nog de laatste foto's van de sterren. Dan is het tassen inpakken, slapen en morgen om 8 uur ontbijt. Dan naar de luchthaven voor onze vlucht van 23.15.